In Istanbul en Ankara zijn duizenden mensen op de been om opnieuw te protesteren tegen de regering van de Turkse premier Erdogan. Ook in verschillende Duitse steden zijn Turkse betogers uit solidariteit de straat opgegaan.

Erdogan heeft eerder vandaag de onrust besproken met de top van zijn conservatieve AK-partij. Hij herhaalde dat er een onmiddellijk eind moet komen aan de protesten.

De demonstraties gaan vandaag hun negende dag in. Op het Taksimplein en het bijbehorende Gezipark in het centrum van Istanbul bivakkeren duizenden mensen.

Zij kwamen aanvankelijk in verzet tegen bouwplannen voor een winkelcentrum op de plek van het park. De demonstranten zeggen op het plein en in het park te blijven tot die plannen van tafel zijn.

Tentenkamp

Ook in andere steden wordt gedemonstreerd tegen de regering-Erdogan. In het centrum van de hoofdstad Ankara heeft de politie een tentenkamp van demonstranten ontruimd.

Agenten hebben barricaden opgeworpen om de duizenden mensen die op weg zijn naar het centrum tegen te houden.

In Duitsland was de grootste betoging in Düsseldorf. Er waren ook manifestaties van de Turkse gemeenschap in Oberhausen en Bonn. De bijeenkomsten verliepen rustig.

Geweld

Vrijdag kreeg premier Erdogan van de Europese Unie te horen dat hij het politieoptreden tegen de demonstranten moet matigen. Tijdens de eerste dagen van het burgerprotest gebruikten agenten buitensporig geweld tegen de actievoerders in Istanbul.

Bij de demonstraties zijn drie doden gevallen: twee demonstranten en een politieagent.

STER reclame