NOS NieuwsAangepast

Recordpeil Elbe, Donau verwacht

Het hoge water leidt in Midden-Europa nog steeds tot grote problemen. Steden langs de rivieren de Elbe en de Donau worden geëvacueerd. De komende dagen wordt daar mogelijk de hoogste waterstand ooit bereikt.

De Elbe heeft in Duitsland bij Maagdenburg een waterstand van meer dan 7 meter bereikt; dat is nog hoger dan de recordstand van 2002. Toen werd de regio getroffen door enorme overstromingen, ook wel Jahrhundertflut - ofwel de Vloed van de Eeuw - genoemd.

Hoogste stand

De autoriteiten verwachten zondag de hoogste stand van de Elbe. De rivier loopt van Tsjechië, door Duitsland naar de Noordzee. Ook de grootste zijrivieren de Moldau en Saale zijn buiten hun oevers getreden.

Duizenden Duitsers verlieten hun huis al voor het hoge water. In het stadje Mühlberg, dat in 2002 zwaar werd getroffen door de overstromingen moeten alle 4000 inwoners vertrekken, omdat het risico van een dijkbreuk te groot is.

Boedapest

Meer in het zuiden maakt Hongarije zich op voor de ergste overstroming van de Donau ooit. Verwacht wordt dat de Donau daar maandag de hoogste stand bereikt. Mogelijk moeten tienduizenden mensen hun huis uit. Ook hoofdstad Boedapest bereidt zich voor op evacuaties.

De Hongaarse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen langs delen van de rivier. De Donau ontspringt in het Duitse Zwarte Woud en loopt via onder meer Oostenrijk, Hongarije en Roemenië uit in de Zwarte Zee.

Als gevolg van de overstromingen in Midden-Europa kwamen tot nu toe zeker twintig mensen om; tien in Tsjechië, zeven in Duitsland, twee in Oostenrijk en één in Slovenië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl