Ook een Britse geheime dienst verzamelt persoonlijke gegevens van burgers via internetbedrijven als Google en Apple. Dat schrijft de krant The Guardian.

Volgens de krant heeft de geheime dienst GCHQ toegang tot het geheime programma Prism. Daarmee kunnen Amerikaanse geheime diensten gegevens bekijken van internetbedrijven als Apple, Google en Yahoo!.

De Britse krant publiceerde er vanochtend over, samen met het dagblad The Washington Post. Het Britse gebruik van Prism heeft volgens The Guardian 197 rapporten opgeleverd.

Juridische verplichtingen

GCHQ wil geen commentaar geven. De dienst zegt alleen dat het zijn juridische verplichtingen zeer serieus neemt. Volgens de krant geeft Prism de afluisterdienst juist de mogelijkheid om juridische procedures op het gebied van privacy te omzeilen. Daardoor kon de Britse dienst foto´s, video´s en zoekgegevens van burgers bekijken.

In geheime stukken zou verder staan dat de internetbedrijven zelf meewerken aan het verstrekken van gegevens. Apple en Yahoo zeggen dat ze het programma Prism niet kennen, laat staan dat ze eraan meewerken.

STER reclame