Ook het kabinet wil stoppen met de Fyra. Maandag maakte de NS bekend dat het bedrijf niet verder wil gaan met de hogesnelheidstrein. Staatssecretaris Mansveld zei na afloop van het kabinetsberaad dat "het kabinet geen aanleiding ziet een ander standpunt in te nemen". Ze erkende dat het materieel niet betrouwbaar is. Haar collega Dijsselbloem voegde eraan toe: "het is einde oefening voor de Fyra."

De NS heeft een eerste alternatief naar het kabinet gestuurd. Volgens Mansveld mag de NS dat nu uitwerken. Het kabinet neemt daarover voor 1 oktober een besluit. Het toetst op drie aspecten: de reiziger, de financiën en de juridische kanten. Mansveld benadrukte dat het niet zozeer gaat om een nieuwe kans voor de NS, "want dat bedrijf heeft de concessie al." Dijsselbloem benadrukte dat de NS met een compleet, goed onderbouwd verhaal moet komen.

Geld terug

De staatssecretaris herhaalde dat ze hoopt dat er als tijdelijke oplossing snel 16 treinen per dag naar Brussel gaan rijden.

Volgens Dijsselbloem moet de NS nu alles doen om het al uitgegeven geld terug te krijgen. "Als zo'n slecht product wordt geleverd, hoef je daar natuurlijk niet voor te betalen". De staat zal zelf geen procedure voeren tegen het Italiaanse bedrijf, maar Dijsselbloem riep de NS op dat wel te doen. "Hier spreekt de aandeelhouder," aldus de minister.

Bekijk hier de problemen rond de Fyra in een tijdlijn.

STER reclame