Asscher pakt huwelijksdwang aan

tijd van publicatie Aangepast

Tieners en vrouwen die in een ander land willen gaan wonen, moeten zich voortaan persoonlijk uitschrijven bij de gemeente waar ze wonen. Op die manier wil het kabinet gedwongen huwelijken aanpakken.

Minister Asscher heeft een actieplan tegen gedwongen huwelijken opgesteld. Volgens hem zijn er in Nederland jaarlijks honderden gevallen van huwelijksdwang. Hij spreekt van "een vorm van geweld waar een einde aan moet komen".

Later uitschrijven

Nu is het nog zo dat een man zijn vrouw kan uitschrijven, bijvoorbeeld nadat hij haar na een vakantie in Marokko of Turkije heeft achtergelaten. Ook komt het voor dat een vader zijn dochter gedwongen laat trouwen in zijn geboorteland en haar later uitschrijft.

Ambtenaren mogen formeel niet vragen naar de motieven voor uitschrijving, maar als ze vermoeden dat er sprake is van dwang kunnen ze dat beroepsgeheim doorbreken. Ze kunnen er dan melding van maken bij het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Het actieplan bevat ook ander maatregelen. Zo wordt de straf voor daders verhoogd van negen maanden naar twee jaar. Daarnaast begint vandaag een campagne voor jongeren met een telefoonlijn voor slachtoffers van huwelijksdwang.

STER Reclame