NOS NieuwsAangepast

Onlinepraktijken Obama "hypocriet"

In de VS is verontwaardigd gereageerd op het uitgelekte spionageprogramma van de regering-Obama. Kranten melden dat veiligheidsdiensten als de FBI en NSA op grote schaal het internet in de gaten houden en onlineverkeer van burgers op de voet volgen. Het verhaal volgt op de onthulling dat de overheid gegevens over telefoongesprekken bijhoudt.

"Obama bewijst het oude adagium dat het Witte Huis alle middelen zal inzetten die het in handen krijgt, en waarschijnlijk zal misbruiken", schrijft The New York Times in een hoofdredactioneel stuk. "Deze regering heeft elke geloofwaardigheid op dit gebied verloren."

Bush

Persbureau AP zegt dat Obama op de voet van George Bush is doorgegaan: "Het veiligheidsapparaat lijkt nog steeds op dat van Bush: drones doden terreurverdachten, er zitten nog steeds strijders vast in Guantánamo en de overheid volgt stiekem miljoenen Amerikanen."

De conservatieve presentator Sean Hannity noemt Obama "hypocriet". "Wat ik zo bijzonder vind, is dat Obama hier in 2007 nog tegen was. Met al deze schandalen, kunnen we hem dan nog vertrouwen?"

Weinig verbazing

Commentator Charles Krauthammer zegt tegen Fox News dat het volgprogramma hem weinig verbaast. "Toen hij opperbevelhebber werd en ontdekte wat de dreiging was, is hij zich rot geschrokken en heeft gedacht: goh, misschien had Bush het bij het juiste eind. Het is goed voor het land dat het eerst een conservatief was en daarna een progressieve politicus was."

De website Politico wijst er overigens op dat Obama nooit met zoveel woorden heeft beloofd geen gebruik te maken van de middelen die Bush inzette. "Obama heeft het altijd gehad over een balans tussen persoonlijke vrijheden en nationale veiligheid", schrijft de site. "De ironie is nu dat hij zich door conservatieven moet laten verdedigen over de keuzes die hij maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl