'Million Dollar Mermaid' overleden

Aangepast

De Amerikaanse oud-zwemkampioene en actrice Esther Williams is op 91-jarige leeftijd overleden.

Esther Jane Williams begon in haar jeugd met zwemmen en groeide uit tot een kampioen van de Los AngeIes Athletic Club. Ze was een topzwemster, maar vanaf 1940 waren er vanwege de Tweede Wereldoorlog een aantal jaren geen grote internationale toernooien.

Daarom sloot ze zich aan bij Billy Rose's Aquacade, een grote reizende muziek-, dans- en zwemshow in de Verenigde Staten. Williams zwom daarin maandenlang naast Johnny Weissmuller, die later de rol van Tarzan kreeg in de gelijknamige film.

Bijnaam

Medewerkers van het Amerikaanse filmproductiebureau MGM ontdekten haar in de Aquacade. Ze speelde vervolgens in een aantal filmproducties die bekend staan als aquamusicals. Daarin deed ze aan synchroonzwemmen en speelde met acteurs als Gene Kelly, Frank Sinatra en Ricardo Montalban.

Ook speelde ze de hoofdrol in de biografie van de Australische zwemster Annette Kellerman 'Million Dollar Mermaid', wat ook de bijnaam van Williams werd. Williams was een van de best verdienende actrices in de jaren 40 en 50.

In de meeste films deed ze zwem-gerelateerde stunts, waarbij ze meerdere keren gewond raakte. Zo brak ze haar nek tijdens het filmen van 'Million Dollar Mermaid' en kreeg ze last van haar trommelvlies.

Retro-zwemkleding

In 1956 verliet ze het Amerikaanse filmproductiebureau MGM. Haar carrière ging vervolgens achteruit en ze stopte uiteindelijk met acteren in de jaren 60.

Na haar pensioen verkocht ze haar naam aan een zwembadenmerk, retro-zwemkleding en zweminstructie video's. In 1984 was ze commentator bij het synchroonzwemmen tijdens de Zomerspelen in Los Angeles.

Esther Jane Williams trouwde vier keer. Ze overleed in haar slaap.

STER Reclame