Belasting voor koningin Fabiola

Aangepast

Familieleden van koning Albert moeten voortaan belasting gaan betalen over de toelage die zij ontvangen van de Belgische Staat. Premier Di Rupo maakte de maatregel gisteravond bekend, een dag voor de 79ste verjaardag van de koning.

De maatregel volgt op ophef in Belgiƫ over het fortuin van koningin Fabiola. De weduwe van koning Boudewijn plaatste een deel van haar erfenis in een stichting, zodat nabestaanden geen successierechten hoefden te betalen. Dat werd als oneigenlijk gebruik van de belastingwet gezien door veel Belgen.

Overgangsregeling

Door de wetswijziging vermindert ook het aantal leden van de koninklijke familie dat een uitkering ontvangt. Voortaan krijgen alleen het koningspaar, de troonopvolger en diens partner geld van de overheid.

Andere kinderen van de vorst verliezen daarmee hun uitkering. Voor Alberts kinderen Laurent en Astrid is een overgangsregeling ingesteld, waardoor zij nog wel geld blijven ontvangen.

Fabiola

Vooral koningin Fabiola (84) wordt door de nieuwe regeling getroffen: haar staatsinkomen daalt van 1,3 miljoen euro per jaar naar 450.000 euro.

De belastingmaatregel geldt niet voor koning Albert zelf; de afspraken over zijn toelage liggen grondwettelijk vast.

STER Reclame