Ruim 15.000 evacués in Duitsland

time icon Aangepast

In het overstromingsgebied van de Elbe, in het oosten van Duitsland, zijn zo'n 15.000 mensen geëvacueerd. Dat heeft een minister van de deelstaat Saksen gezegd.

In Dresden moesten zo'n 660 mensen hun huis verlaten. De stad heeft de evacuatiezone uitgebreid naar een gebied waar ongeveer duizend mensen wonen.

In Halle, dat aan een zijrivier van de Elbe ligt, is ruim 30.000 mensen gevraagd om hun huis te verlaten. Hoeveel mensen daadwerkelijk zijn vertrokken, is onduidelijk.

Geïnvesteerd

Ook in de andere steden en dorpen in Saksen zijn bewoners geëvacueerd of zijn de autoriteiten van plan dat te doen. In sommige plaatsen gebeurde de evacuatie onder dwang.

Intussen blijft het waterpeil stijgen. In Dresden wordt een waterstand verwacht van 8,50 tot 8,70 meter. Normaal is het 2 meter. In Halle heeft het water volgens de gemeente de hoogste stand bereikt in 400 jaar.

Toch zegt de regering in Saksen dat de overstromingen niet de omvang zullen krijgen zoals in 2002. Toen was een veel groter gebied ondergelopen en kwamen tientallen mensen om het leven. Na die 'Jahrhundertflut' is in heel Saksen voor 650 miljoen euro geïnvesteerd in waterkeringen en versterkingen van dijken.

Containers

In Saksen werd in de loop van de ochtend en middag in een aantal dorpen ook een alarmsignaal afgegeven omdat er drie industriële containers vanuit een Tsjechische haven de Elbe in waren gedreven. De politie moest vier helikopters inzetten om de containers naar de oever te blazen.

Als gevolg van het hoge water in Midden-Europa zijn vijftien doden gevallen: acht in Tsjechië, vier in Duitsland, twee in Oostenrijk en één in Slovenië. De doden in Oostenrijk en Slovenië vielen door het hoge water van de Donau. In die rivier is het waterpeil inmiddels weer wat aan het zakken.

STER Reclame