NOS Nieuws Economie Aangepast

Chrysler weigert terugroepactie

Het Amerikaanse autobedrijf Chrysler weigert een terugroepactie uit te voeren, ondanks een oproep van de Amerikaanse overheid. De NHTSA, de Amerikaanse dienst voor veilig wegverkeer, stelt dat de auto's een gevaarlijk mankement hebben, maar volgens Chrysler is er niks mis mee.

Het gaat om modellen van de Jeep Grand Cherokee die zijn gemaakt tussen 1993 en 2004 en van de Jeep Liberty die zijn gemaakt tussen 2002 en 2007. Doordat bij die auto's de brandstoftank achter de achteras is geplaatst, kan de tank scheuren bij een kop-staartbotsing.

Slachtoffers

Volgens de NHTSA zijn er zeker 49 mensen omgekomen bij 37 ongelukken waarbij de brandstoftank scheurde. Dat zijn twee keer zo veel slachtoffers als bij soortgelijke auto's die een minder kwetsbare tank hebben. De dienst heeft daarom het autobedrijf gevraagd vrijwillig een terugroepactie uit te voeren.

Chrysler betwist de cijfers en weigert daarom de auto's terug te roepen. Wat ook zal meespelen zijn de hoge kosten van een terugroepactie: als er 2,7 miljoen Jeeps moeten worden aangepast, lopen de kosten in de honderden miljoenen euro's.

De NHTSA kan Chrysler dwingen de auto's terug te roepen, maar moet daarvoor wel de rechter inschakelen.

STER reclame