Vandaag en morgen gaan voor de achtste keer de deelnemers van Alpe d'HuZes zo vaak mogelijk de berg Alpe d'Huez in Frankrijk beklimmen. Het doel is geld inzamelen voor het KWF kankerfonds. Dit jaar gaan 7000 fietsers de strijd met de ''Nederlandse berg'' aan.

Zeven studenten gaan onder de naam Lopen voor Leven hardlopend zo vaak mogelijk de berg beklimmen. ''Mijn vader liep enorm veel hard en daarom ga ik ook hardlopend de berg op.'' aldus Dion van der Gun. Hij heeft zijn vader verloren aan kanker. ''Ik denk met hardlopen altijd aan hem en dit zal in Frankrijk ook het geval zijn.'' Naast deze jongens gaan er nog vierhonderd anderen rennend naar de top.

Dat ze een groep studenten zijn wil volgens teamlid Eric van der Graaf niks zeggen ''Iedereen heeft zijn eigen verhaal rondom deze ziekte.'' Een ander teamlid, dat op jonge leeftijd de ziekte zelf heeft gehad, onderstreept het belang van het goede doel. ''Als lotgenoot weet ik hoe belangrijk het is om inkomsten te generen voor onderzoek en behandeling.''

Geld voor onderzoek

Diezelfde drijfveer motiveert ook de 56-jarige Ben Scholtes; "Ik heb mijn beide ouders op jonge leeftijd aan kanker verloren. Destijds in de jaren 60 hadden zij geen kans tegen deze ziekte maar tegenwoordig zijn de kansen voor mensen met de ziekte veel groter door gericht onderzoek." Scholtes heeft dit jaar een andere manier gevonden om zijn steentje aan het evenement bij te dragen.

Onder de naam Alpe d'hu6000 is Scholtes met vijf vrienden vanuit Nederland in acht dagen naar de berg gefietst. In totaal heeft het team meer dan 1000 kilometer afgelegd. "Ik heb drie jaar deelgenomen aan het evenement en ik merkte dit jaar dat er al veel mensen mee wilden doen en daarom heb ik iets anders verzonnen om het evenement te promoten."

Saamhorigheid

Het team kreeg onderweg veel positieve reacties. "In een hotel in het Franse Rhone vertelden wij aan een Duitse vrouw voor welk doel wij aan het fietsen waren en ze pakte gelijk haar portemonnee om geld te geven. Zulke ervaringen geven je vleugels voor de rest van de reis." Scholtes doneert samen met zijn team een bedrag van 1060 euro. "Dat is één euro per kilometer."

Het team is sinds maandag bij Alpe d'Huez om vrijwilligerswerk voor de organisatie te verrichten en de andere deelnemers aan te moedigen. "Het werk varieert van tenten opzetten tot eten opscheppen en niemand voelt zich te goed om de wc schoon te maken." De sfeer onderaan de Alpe d'Huez is volgens Scholtes geweldig. "De saamhorigheid is hier groot en dat geeft een fantastische sfeer."

In 2012 werd er door Alpe d'HuZes in totaal ruim 32 miljoen euro opgehaald. De organisatie wil over de geschatte opbrengst van dit jaar nog geen mededelingen doen.

Uitzendingen

De NOS maakt samen met de NCRV verschillende uitzendingen rondom het evenement Alpe d'HuZes:

Vandaag is de eerste uitzending om 19.30 uur op Nederland 1 en NOS.nl. Morgen doet de NOS 's middags kort verslag vanaf de Alpe d'Huez (13.15, 13.50 en 17.50 uur). Donderdag zijn er twee langere uitzendingen, gepresenteerd door Caroline Tensen en Herman van der Zandt, van 19.30 tot 19.55 uur en van 20.30 tot 21.10 uur.

STER reclame