NOS Nieuws Politiek Aangepast

Fregatonderdelen naar Indonesië

Nederland gaat militair materieel leveren aan Indonesië. Het gaat onder meer om fregatonderdelen en -technologie ter waarde van 345 miljoen euro, melden minister Timmermans en staatssecretaris Ploumen van Buitenlandse Zaken.

De fregatten worden in Indonesië zelf en in Roemenië gebouwd, maar een Nederlands bedrijf is verantwoordelijk voor de levering. Volgens het ministerie voldoet de levering aan alle voorwaarden voor wapenexport.

Mensenrechten

Vorig jaar ging de verkoop van tachtig Defensietanks aan Indonesië niet door. De Tweede Kamer was tegen de deal, vanwege mensenrechtenschendingen in de voormalige kolonie, waaronder op Papoea-Nieuw-Guinea. Timmermans, toen PvdA-woordvoerder, stemde tegen de levering. Hij dreigde zelfs met een motie van afkeuring.

In de Kamerbrief staat dat er zich nog steeds af en toe gewelddadige incidenten voordoen op Papoea-Nieuw-Guinea, maar dat het "niet voor de hand ligt dat de levering van fregatonderdelen zal bijdragen aan het toenemen van interne spanningen".

Verbazing

D66 is verbaasd over het besluit van de PvdA-bewindslieden. Kamerlid Sjoerdsma twittert: "Opmerkelijk. PvdA in oppositie: geen tanks verkopen aan Indonesië. PvdA in regering: uitvoer onderdelen voor Indonesische fregatten is prima".

Bloemen

SP-Kamerlid Van Dijk zegt: "Timmermans is meer koopman geworden dan dominee. Ik vind dat opmerkelijk en wil opheldering. Je moet met wapenhandel heel voorzichtig zijn, het gaat niet over bloemen".

PvdA-Kamerlid Bonis ontkent dat de andere opstelling te maken heeft met de overgang van oppositie- naar regeringspartij. "Indonesie is een bevriende natie en een democratie," zegt ze. "Dus hier is niks mis mee. Bij de tanks was het een ander besluit, want toen ging het om de mensenrechtensituatie op West-Papoea".

STER reclame