Het protest in Turkije komt niet alleen van onder meer hoogopgeleide jongeren, politiek activisten of beroepsbetogers. In Ankara zaten veel klassen vandaag halfvol omdat de jeugd massaal aan het spijbelen was geslagen om te demonstreren.

Dat leverde in de drukke straten van de Turkse hoofdstad af en toe gevaarlijke situaties op, want de scholieren negeerden oproepen van de politie om terug naar school te gaan. Ook waarschuwingen dat de scholieren geen vergunning hadden om te betogen maakten geen indruk. Ze bleven leuzen roepen en lopen. De vertwijfeld toekijkende agenten durfden evenmin de scholieren van de straat te slaan.

Soldaten van Atatürk

De 14-jarige Kursat Ozturk deed ook mee. Hij draagt een verband om zijn arm omdat hij naar eigen zeggen drie dagen geleden geslagen werd toen hij ook aan het protesteren was. Hij draagt trots een Turkse vlag. "Mijn generatie is voor niemand bang. De regering moet aftreden en daarom ben ik hier. We gaan door tot het einde." Dan roept hij met de andere scholieren mee: "Wij zijn de soldaten van Atatürk (de grondlegger van het moderne Turkije, red.)."

Zeynep Klisli (14) is net als Kursat de straat opgegaan uit boosheid over de regering-Erdogan, en om andere betogers een hart onder de riem te steken. "Ik ben hier om de mensen in Taksim te steunen", vertelt ze in de menigte. "En ik ben hier om dat ik niet tevreden ben met de regering. De premier luistert naar niemand."

Potten en pannen

Een andere generatie kijkt toe vanaf de trottoirs. De 55-jarige Emine (die haar achternaam niet wil zeggen) moedigt de scholieren aan. "Drie dagen geleden heb ik ook meegedaan omdat ik vind dat de regering het volk onderdrukt. Ik ben hier voor de kinderen en voor de toekomst."

Oya Gunes (73) heeft op haar eigen manier geprotesteerd. "Ik heb in de huiskamer op potten en pannen geslagen." Zij maakt zich zorgen over de toekomst van het land, met de geschiedenis van Turkije in het achterhoofd, toen het leger regelmatig ingreep om te voorkomen dat het land zou afglijden naar een islamitische staat. "Nu is de hele legertop gearresteerd. Iedereen is bang voor de regering. Niemand durft meer iets te zeggen."

STER reclame