Hoogste waterstand Passau bereikt

Aangepast op

In Passau in Zuid-Duitsland heeft het waterpeil van de Donau gisteravond 12,80 meter bereikt. Dat is de hoogste stand in meer dan 500 jaar. De gemeente verwacht dat het waterpeil niet verder stijgt.

Grote delen van de grensstad staan onder water. De elektriciteit is afgesloten en het openbaar vervoer ligt stil. Zo'n 600 brandweerlieden en 150 militairen proberen het water te stoppen en bewoners van voldoende eten en drinken te voorzien.

Noodhulp

Bondskanselier Merkel brengt vandaag een bezoek aan Passau, waar de Inn en de Ilz in de Donau monden. Gisteren werd al bekend dat de deelstaatregering van Beieren 150 miljoen euro noodhulp beschikbaar stelt aan de getroffen regio.

In andere delen van Beieren is het waterpeil iets gezakt. Ook in de deelstaat Thüringen wordt afgeschaald. Rond Dresden is de situatie nog wel dreigend. Het peil van de Elbe is daar gestegen tot meer dan 7 meter.

Praag

Ook in Tsjechië blijft de situatie kritiek. Daar zijn 7000 mensen geëvacueerd. Zeker zes mensen zijn sinds zondag verdronken; vier watersporters worden vermist. In Praag is een rampenplan actief; verwacht wordt dat de historische binnenstad gespaard blijft.