NOS NieuwsAangepast

Turkse ambtenaren steunen protest

In Turkije legt een deel van de ambtenaren vandaag het werk neer, om steun te betuigen aan de mensen die demonstreren tegen premier Erdogan. De linkse vakbond Kesk, die zo'n 240.000 leden heeft, noemt het harde politieoptreden van de afgelopen dagen "terreur van de staat."

"Het geweld dat de regering tegen vreedzame protesten gebruikt, gaat door op een manier die levens van burgers op het spel zet", zegt de bond in een verklaring.

Rust terugkeren

De demonstraties op en rond het Taksimplein in Istanbul zijn maandag tot laat op de avond doorgegaan. Desondanks denkt premier Erdogan dat de rust snel zal terugkeren. Vanuit de Marokkaanse hoofdstad Rabat, waar hij op werkbezoek is, zei hij opnieuw dat de situatie is afgekoeld. "Mensen zijn weer tot hun zinnen gekomen in Turkije. Voordat ik terug ben in Turkije zal de rust zijn wedergekeerd."

Erdogan zei verder dat de demonstraties niets te maken hebben met het verwijderen van bomen of het renoveren van het populaire Gezipark, bij het Taksimplein. Volgens de premier zitten zijn politieke rivalen, die tijdens de verkiezing een nederlaag hebben geleden, achter de onlusten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl