De twee opperrabbijnen van Israël zijn met de dood bedreigd. De doodsbedreiging, die ze via een brief kregen, ging vergezeld van een afbeelding van een pistool.

Het dreigement houdt verband met de acties van de 'Women of the Wall'. Deze groep feministische gelovigen vecht voor het recht te bidden met gebedssjaal en gebedsriemen bij de Klaagmuur in Jeruzalem. De rabbijnen wordt gewaarschuwd dit niet toe te staan.

De 'Vrouwen van de Muur' boekten onlangs een grote overwinning, toen de rechtbank in Jeruzalem bepaalde dat het niet illegaal is als ze met deze religieuze symbolen bidden. Volgens de orthodoxe leer, die leidend is bij de Klaagmuur, mogen alleen mannen deze symbolen dragen tijdens het gebed.

Modernisering

'Women of the Wall' voert daartegen al jarenlang actie, door elke eerste vrijdag van de joodse maand met gebedssjaal en -riem te bidden bij de Klaagmuur. Tot grote woede van ultra-orthodoxen, die zich met hand en tand verzetten tegen deze modernisering.

Afgelopen maand kwamen duizenden ultra-orthodoxen protesteren tegen de 'ontheiliging van de heiligste plek' door deze feministen. Sommigen gooiden met water en plastic stoelen naar de vrouwen. De politie pakten een aantal daders op.

Kort daarna ontving een van de leidsters van de organisaties al een doodsbedreiging. Haar huis werd beklad met graffiti, met de test: "Jouw tijd is over. Jeruzalem is heilig, de Klaagmuur is heilig. Jij bent de eerste."

Vorige week ontving ook de hoofdrabbijn van de Klaagmuur een doodsbedreiging per brief, blijkt vandaag. En nu dus ook de twee opperstaatsrabbijnen van Israël.

STER reclame