NOS NieuwsAangepast

Twitterende Turken: #occupygezi, #geziparki

Social media en revoluties: de combinatie is hot. Afgelopen jaren hebben Facebook - en vooral Twitter - al een flinke rol gespeeld in opstanden en revoluties op bijvoorbeeld het Tahir-plein in Egypte en in Libië. Turken maken nu tijdens de protesten ook volop gebruik van de sociale media. En niet in het minst omdat de traditionele media in Turkije lang niet alles laten zien.

Twitter, Facebook en blogs op internet lijken voor veel mensen de enige manier te zijn om hun ongenoegen te uiten en verslag te doen van de protesten in Istanbul. Twitter en Facebook worden dan ook overspoeld door foto's en filmpjes van de protesten. Dit Turkse meisje legt op haar blog uit waarom:

I am writing to let you know what is going on in Istanbul for the last five days. I personally have to write this because most of the media sources are shut down by the government and the word of mouth and the internet are the only ways left for us to explain ourselves and call for help and support.sumandef hakk?nda

Twitter versus CNN

Twitter is essentieel geworden om (correcte) informatie te verspreiden over de protesten, schreven ze bij Al-Jazeera vorige week. En dat lijkt ook wel nodig te zijn, vooral voor de Turken zelf. Kijk even naar onderstaand plaatje en het wordt wel enigzins duidelijk dat je van de Turkse televisie niet altijd veel wijzer wordt.

Dat maakt de urgentie van Twitter nog groter dan bij eerdere revoluties, zoals ook uit de afbeelding hieronder blijkt. Veel meer dan bijvoorbeeld in Egypte, blijkt uit dit onderzoek, komen de tweets uit Turkije zelf. Zo'n 90 procent van de gelokaliseerde tweets kwam uit Turkije, waarvan 50 procent uit Istanbul. Uit datzelfde onderzoek bleek dat tijdens de protesten in Egypte maar 30 procent van de tweets uit eigen land kwam.

Niet alle tweets overigens. Voetballer Wesley Sneijder is sinds hij bij Galatasary speelt blijkbaar nogal begaan met het lot van de Turken. Zijn supporttweet werd meer dan 21.000 keer (!) geretweet:

My heart is with Turkish people who are defending their rights #occupygezi #direngeziparki #taksim #direnankara Wesley Sneijder (@sneijder101010) 2 juni 2013

Gevaren

Maar het is ook gevaarlijk natuurlijk, die social media. Foto's en filmpjes die niks met de protesten te maken hebben kunnen een eigen leven gaan leiden. Zoals onderstaande tweet van een mensenmassa op een brug, die later nep bleek te zijn.

PHOTO: Thousands crossing Bosphorus Bridge to get to Taskim Square in Istanbul marking 2nd day of protest in #Turkey twitter.com/Wanchope_Dicko? RT (@RT_com) 1 juni 2013

Er zijn ook allerei geruchten geweest (weer: vooral op Twitter) dat de Turkse overheid Facebook en Twitter had platgelegd, maar dat bleek later op z'n minst twijfelachtig. Ook zou Anonymous verschillende overheidssites ge-DDOS't hebben. Dat was dan van korte duur, want die doen het inmiddels gewoon weer.

Erdogan: sociale media zijn schuldig

En premier Erdogan dan? Nee, ondanks dat hij een Twitter-account heeft met meer dan 2,7 miljoen volgers (hij volgt zelf niemand) vindt hij die sociale media helemaal niks. "Er is nu een dreiging die Twitter heet", zei hij tegen een Turkse zender. "De beste voorbeelden van leugens kun je daar vinden. Wat mij betreft zijn de sociale media de ernstigste bedreiging voor de samenleving."

Hij is trouwens niet de enige. De meeste leiders van landen waar protesten plaatsvinden zijn geen fan van Twitter of andere sociale media.

Why they hate #twitter? #Erdogan, welcome to the dictators club! #direngeziparki #occupygezi #turkey, #saudi twitter.com/nawaat/status/? Nawaat ~ Tunisia (@nawaat) 3 juni 2013

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl