NOS NieuwsAangepast

Coalitie Helmond gevallen

Het college van burgemeester en wethouders van Helmond is gevallen. Aanleiding voor de crisis in Helmond zijn de declaraties van wethouder Peter Tielemans van de lokale partij SDOH. Het gemeentebestuur nam gisteren afstand van zijn declaratiegedrag.

Tielemans liet gisteravond weten dat hij niet verder wil als wethouder, waarop de gecombineerde fractie waar hij deel van uitmaakt de steun voor het college introk.

D66-wethouder Jan van den Heuvel vindt dat Tielemans niet de kans heeft gekregen om zich te verdedigen. Ook zegt hij dat zijn voorstel voor een onafhankelijk onderzoek naar de declaraties genegeerd werd. "Ik heb het gevoel dat een collega zomaar, zonder enige kans voor verdediging, wordt geslachtofferd."

Ophef

Het Eindhovens Dagblad onthulde dit weekend dat wethouder Tielemans zich de afgelopen twee jaar op kosten van de gemeente met de taxi naar het café liet rijden.

Burgemeester Blanksma riep gistermiddag een collegevergadering bijeen naar aanleiding van de ophef die was ontstaan. Daarbij waren Tielemans en Van den Heuvel niet aanwezig. "Ik werd gesommeerd binnen een uur te verschijnen, terwijl ik als wethouder cultuur op het Jazzfestival in Helmond aanwezig was", zegt Van den Heuvel.

"Er was alle reden om snel bij elkaar te komen, maar moest dat nou zondagmiddag om 15.00 uur? Je moet je collega's ook ruimte willen geven. Tielemans was gisteren thuis, hij was helemaal kapot na het artikel in het Eindhovens Dagblad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl