NOS NieuwsAangepast

Kosovo versneld kooibeervrij

Door correspondent Joost van Egmond

Het liep anders dan verwacht, maar onder militair toezicht zijn dit weekeinde de laatste acht kooiberen van Kosovo bevrijd. De operatie werd streng bewaakt, omdat eerder twee beren vlak voor hun bevrijding werden gedood om medicijnen te maken van hun organen.

Het gebruik om beren in een kooi te houden bij restaurants om de gasten te vermaken was in Kosovo vrij wijdverbreid. Het land telde vijftien kooiberen. De overheid verbood het houden van de dieren al in 2010, maar had nooit een plek om de beren onder te brengen. Vorige week werd een reservaat geopend, waarop de eerste dieren werden geconfisqueerd en overgebracht.

Berengalblaas

Een restauranthouder in de stad Mitrovica die de bui zag hangen, verkocht zijn beren op het laatste moment aan handelaren die de beesten afslachtten en hun organen meenamen. Berengalblaas wordt verwerkt in traditionele medicijnen in landen als China.

"Het is op de zwarte markt al gauw een paar duizend euro waard", schat Enver Hyseni van de jagersvereniging Hert. Hyseni wil de praktijk niet goedpraten, maar "het is niet verbazend dat zulke dingen gebeuren. Het is veel geld voor de gemiddelde Kosovaar."

15 hectare

Activisten van de dierenrechtenorganisatie Vier Voeters, die het berenreservaat in Kosovo stichtten en beheren, kregen dankzij het incident echter de schrik van hun leven. Ze waren van plan de laatste beren in de komende weken over te brengen, maar besloten het proces te versnellen uit angst voor meer slachtingen.

Met hulp van de NAVO-troepenmacht KFOR liep dat goed af. Het reservaat, nog in aanbouw, is nu met dertien beren behoorlijk dichtbevolkt, maar uiteindelijk krijgen de beesten een terrein van zo'n 15 hectare ter beschikking. "Het was erg succesvol", zegt een medewerker. "We hebben een verschrikkelijk incident meegemaakt, maar we zijn blij dat we alle andere beren hebben kunnen redden."

Fikse boete

De Amerikaanse ambassadeur, volgens velen de machtigste persoon van Kosovo, was persoonlijk aanwezig bij de reddingsactie. "Dit helpt niet alleen deze beren, maar kweekt ook bewustzijn van het belang van natuurbescherming en dierenwelzijn in Kosovo", zei ambassadeur Tracey Ann Jacobson.

De eigenaar die zijn beren verkocht en de handelaren die de beesten geslacht hebben zijn aangehouden. Ze kunnen een fikse boete tegemoet zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl