NOS NieuwsAangepast

Amnesty: doden bij onlusten Turkije

Bij de onlusten in Turkije zijn zeker twee mensen om het leven gekomen en meer dan duizend mensen gewond geraakt. Dat zegt Amnesty International. Het is niet duidelijk waarop de mensenrechtenorganisatie de cijfers baseert. De Turkse regering houdt het op 79 gewonden: 26 politiemensen en 53 burgers. Een kleine duizend mensen zijn gearresteerd.

Op het Taksimplein in Istanbul is het vanochtend rustig. Er zijn nog wel demonstranten die met bussen, koelkasten en andere zaken proberen het plein af te schermen.

Ook in andere Turkse steden waar betogers en politie met elkaar slaags raakten, lijkt het nu rustig.

Taksimplein

De onlusten volgden op een gewelddadig optreden van de politie in Istanbul. Een park bij het Taksimplein moet wijken voor een winkelcentrum. Mensen die daar tegen protesteerden werden door de politie verdreven met traagas, waterkanonnen en rubberkogels.

Het politiegeweld leidde tot demonstraties in andere steden zoals Ankara. Geleidelijk groeiden de betogingen uit tot een protest tegen het beleid van premier Erdogan. Hem wordt verweten dat hij zijn zin doordrijft en de democratische vrijheden beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl