NOS NieuwsAangepast

Premier Rutte in Afghanistan

Premier Rutte was zaterdag voor een verrassingsbezoek in Afghanistan. De politietrainingsmissie die Nederland daar uitvoert, wordt volgende maand afgesloten. Nederland heeft dan meer dan 800 agenten opgeleid.

"Anderhalf jaar geleden was ik hier ook, en de situatie is sinds die tijd echt verbeterd", vindt Rutte. Inmiddels leiden de Nederlanders vooral Afghanen op om andere Afghanen te trainen.

Op een half uur rijden van Kunduz-Stad bezocht Rutte Aliabad, waar Nederlandse politietrainers actief zijn. Hij zag hoe Afghaanse agenten leren lezen en schrijven en een EHBO-cursus volgen. Dat Nederland volgende maand stopt met de missie vindt Rutte geen probleem: "Het moet een keer ophouden. De Afghanen zullen het steeds meer zelf moeten gaan doen. Natuurlijk zijn er nog veel problemen, maar ik ben gematigd optimistisch."

Jammer

De politiechef van Aliabad vindt het jammer dat de Nederlanders vertrekken: "We hebben heel goed met ze samengewerkt."

Rutte, die het kamp in Kunduz per fiets verkende, wees erop dat Nederland nog wel actief blijft in Afghanistan met F-16 gevechtsvliegtuigen en juridische trainingen. In 2014 trekken de meeste westerse troepen zich terug uit Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl