NOS NieuwsAangepast

Assange 'viert' 1-jarig jubileum in ambassade

In Groot-Brittannië zit Julian Assange al bijna een jaar vast in de ambassade van Ecuador, een jubileum. Hoogst tijd voor een feestje. Veel mensen kan Wikileaks-oprichter Julian Assange echter niet kwijt: de ambassade is niet zo groot. Het enige bezoek dat er bij Assange binnenkomt is Ricardo Patino, de minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens dit symbolische bezoek heeft Patino aangeboden om op de thee te gaan bij zijn Britse ambtgenoot William Hague. Patino wil graag de toekomst van Assange bespreken en kijken of er een oplossing mogelijk is voor de situatie.

Verkrachtingszaak

Want Assange zit nou niet bepaald voor zijn plezier in de ambassade. Hij is naar de ambassade gevlucht omdat hij asiel heeft gekregen in Ecuador. Het probleem is alleen dat hij daar niet naartoe kan omdat hij, zodra hij het gebouw verlaat en de Britse grond betreedt, zal worden opgepakt.

Zijn toevlucht naar de ambassade houdt hem uit de handen van Zweden. Daar staat hij terecht voor een verkrachtingszaak. En niet alleen Zweden heeft zijn pijlen op hem gericht: Assange is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten. Daar is hij de beruchte spil achter het lekken van honderdduizenden geheime overheidsdocumenten.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl