NOS NieuwsAangepast

Zaadfabrikant Monsanto stopt lobby

De Amerikaanse zadenfabrikant Monsanto stopt met lobby-activiteiten in Brussel voor de verkoop van genetisch gemanipuleerde zaden in Europa. Dat heeft het bedrijf aan diverse media in de wereld laten weten.

De manager public affairs van Monsanto in Europa, Brandon Mitchener, zegt dat het bedrijf te veel weerstand ondervindt in de Europese landen.

Stilte

"Wij steken alleen nog energie in landen waar onze producten welkom zijn en waar het gebruik daarvan gesteund wordt. Op dit moment zijn dat alleen Spanje en Portugal", zegt Mitchener.

Het bedrijf nam het besluit in relatieve stilte. De pers werd niet actief benaderd, maar de Deense onderzoeksjournalisten van InvestigativeDenmark mochten Mitchener interviewen en plaatsten het filmpje op YouTube.

Import stopgezet

Het bedrijf ondervindt op het moment meer tegenslagen. Deze week vond de USDA, de Amerikaanse landbouwinspectie, een niet-goedgekeurde, genetisch gemanipuleerde graansoort van Monsanto op een akker in Oregon.

Japan en Zuid-Korea hebben onmiddellijk de import van Amerikaans graan stopgezet. Volgens USDA heeft de vondst schadelijke gevolgen voor de gehele Amerikaanse graanexport.

Demonstraties

Vorige week vonden over heel de wereld demonstraties plaats tegen het bedrijf. De demonstranten zijn tegen patenten op plantensoorten en bestrijdingsmiddelen van Monsanto.

Het bedrijf noemde de protesten "elitair" en wijst op het belang van Monsanto-zaden voor de voedselproductie: ze leveren grotere oogsten op.

Besluiten in Brussel

In Brussel vallen de komende weken belangrijke besluiten over patenten op zaden en planten.

Staatssecretaris Dijksma wil dat Nederlandse boeren vrij zaden en gewassen kunnen blijven gebruiken, zonder patenten. Ze vindt dat Nederland dat samen met de andere Europese landen moet vastleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl