NOS NieuwsAangepast

Advocaten: Teeven op ramkoers

De Nederlandse Orde van Advocaten is kwaad op staatssecretaris Teeven. De advocaten verwijten hem dat hij blijft vasthouden aan een plan om onafhankelijke toezichthouders aan te stellen, terwijl zij het daar zeer mee oneens zijn.

Teeven en de advocaten zijn al een jaar in overleg over het toezicht op de advocatuur, maar de staatssecretaris zou deze week de deur hebben dichtgeslagen.

'Eigen vlees keuren'

Teeven wil dat er onafhankelijke toezichthouders worden aangesteld. Nu wordt het toezicht gedaan door advocaten, die oordelen over het handelen van hun collega's.

"Het kan niet zo zijn dat de slager zijn eigen vlees keurt", zei de staatssecretaris daar eerder over. Hij blijft bij dat standpunt en stuurt hierover binnenkort een brief aan de Kamer.

Hij zegt dat hij daarin tegemoet komt aan een aantal wensen van de advocaten, maar dat de kern van zijn voorstel blijft staan. Dat betekent dat er ook voor de advocaten, net als eerder voor de notarissen, "een modern, transparant stelsel van toezicht" komt.

Overheidsstempel

Daarmee ligt Teeven "op ramkoers", stelt de Nederlandse Orde van Advocaten. De beroepsorganisatie vindt dat "de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid van de advocatuur wordt bedreigd".

Zij gaan ervan uit dat het nieuwe toezicht een overheidsstempel gaat dragen. Jurist Docters van Leeuwen reageert: "Kennelijk telt 30 jaar toezichtervaring niet mee en blijft men hardnekkig vasthouden aan een staatkundig en organisatorisch gedrocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl