De grote Duitse banken ontkennen dat ze plannen hebben om de Nederlandse markt te bestormen met goedkope hypotheken. Woordvoerders van onder meer Deutsche Bank, Commerzbank, ING Diba en Allianz zeggen dat ze geen plannen hebben om de Nederlandse hypotheekmarkt op te gaan. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.

Rob Jansen, hypotheekadviseur van Adfinis uit Deventer, zei gisteren dat vijf van de grootste Duitse banken plannen hebben om gezamenlijk de Nederlandse hypotheekmarkt te bestormen met een lage rente van 2,8 procent voor 10 jaar vast. Ze zouden voor in totaal 200 miljard euro willen uitzetten.

Lagere tarieven

Consumenten zouden hierdoor veel goedkoper uit zijn. Duitse banken kunnen lagere tarieven rekenen omdat zij gewoonlijk niet meer dan 70 procent van de marktwaarde financieren. De rest van het hypotheekbedrag moet met eigen spaargeld of met een extra lening met een opslag worden aangevuld.

Sinds 2011 zijn er wel al wat kleine spelers uit Duitsland op de Nederlandse markt. Zo biedt de Volksbank jaarlijks voor 25 miljoen euro hypotheken aan via Smartfee uit Utrecht. De algemeen directeur van Smartfee, Hans Kranenberg, zegt dat er plannen zijn om dit verder uit te breiden. "Maar dat er 200 miljard euro vanuit Duitsland de Nederlandse markt zal betreden, lijkt mij onwaarschijnlijk."

Absurd

De woordvoerder van een Duitse bank noemt het bedrag absurd. De totale Nederlandse hypotheekmarkt bedraagt bijna 600 miljard euro. Jaarlijks wordt momenteel voor 40 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Het zou eerder om 200 miljoen euro gaan, dat goed is voor gemiddeld zo'n 1000 hypotheken.

De Vereniging Eigen Huis zegt blij te zijn met nieuwe en meer concurrentie, maar zet veel vraagtekens bij de plannen van het advieskantoor uit Deventer.

Overstelpt

Een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten laat weten dat elke aanbieder van hypotheken welkom is mits deze zich houdt aan de Nederlandse regels en zich meldt bij de toezichthouders.

"Het loopt storm. We worden overstelpt met telefoontjes" vertelt Jansen vandaag. Welke banken precies wel meedoen kan hij nu nog niks zeggen. "We hebben volgende week contact met de banken en dan maken we ook bekend wie er mee doen." Het contact met de banken is door een contactpersoon in Duitsland op plaatselijk en regionaal gelegd. De hoofdkantoren blijken nog van niks te weten.

Kapitaalmarkten

De forse renteverschillen tussen Duitse en Nederlandse banken hangen samen met de verschillen op de eigen woningmarkt, zoals de regels rond de hypotheekrenteaftrek, het al dan niet volledig financieren van de huizen, en de mate waarin banken afhankelijk zijn van financiering op de kapitaalmarkten.

De Nederlandse banken zeggen dat zij meer concurrentie op de hypotheekmarkt verwelkomen. De Nederlandse hypotheekmarkt kent drie grote spelers die met hun dochterbedrijven 70 procent van de markt in handen hebben. De Rabobank heeft een marktaandeel van ongeveer 30 procent, ABN Amro en ING hebben elk 20 procent.

STER reclame