NOS Nieuws Economie Aangepast

Prijs zonnepanelen stijgt na heffing

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen weken met meer dan tien procent gestegen. De prijsstijging komt door de dreiging van Europa met een importheffing op Chinese zonnepanelen. De strafmaatregelen, wegens oneerlijke concurrentie, moeten op 6 juni ingaan.

Vooruitlopend op de maatregel zien importeurs en installateurs dat de prijzen fors oplopen. Volgens brancheorganisatie Uneto-VNI stijgen niet alleen de prijzen, maar nemen de orders ook af. "Mensen rekenen nog eens na wat zonnepanelen opleveren en komen met de hogere prijs tot de conclusie dat de marges kleiner worden en zien daardoor steeds vaker van de koop van panelen af."

Handelsoorlog

De verwachting van de brancheorganisatie is dat de prijs van de panelen nog verder kan oplopen, als niet snel een einde komt aan de ontluikende handelsoorlog met China. "Er staan banen op het spel. Met name veel installatiebedrijven hebben de laatste tijd het hoofd boven water kunnen houden, doordat ze zonnepanelen konden installeren en daar komt nu een eind aan."

STER reclame