De Rijksuniversiteit Groningen heeft per direct hoogleraar criminologie Patrick van Calster op non-actief gezet. De Vrije Universiteit Brussel waar Van Calster in 2005 promoveerde besloot deze week om hem zijn doctorstitel te ontnemen voor "flagrant plagiaat" in zijn proefschrift.

Een woordvoerder van de Vrije Universiteit betitelt het proefschrift als "overschrijfwerk, zowel in idee als tekst". De Belgische universiteit werd op het plagiaat gewezen door iemand die sterke gelijkenissen aantrof tussen een boek en het proefschrift van Van Calster.

Dossier

Gisteren zijn de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden en Van Calster zelf geïnformeerd over het besluit van de Vrije Universiteit. Het dossier over Van Calster wordt naar de Nederlandse universiteiten gestuurd. Na zijn promotie werkte de Belg Van Calster als hoofddocent aan de Universiteit Leiden, waarna hij in 2010 in Groningen aan de slag ging als hoogleraar. De RUG heeft contact gezocht met Leiden om het onderzoek naar de wetenschappelijke integriteit van Van Calster af te stemmen. Rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) noemt het besluit van zijn College van Bestuur onvermijdelijk. "Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zerotolerancebeleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit. Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen", zegt de rector.

Criminele fenomenen

Wat de reikwijdte van het onderzoek wordt, moet nog nader worden bepaald. Van Calster heeft na 2005 verschillende artikelen gepubliceerd. Of die ook worden onderzocht, hebben de universiteiten nog niet besloten. Van Calster studeerde filosofie in Brussel en crimonologische wetenschappen in Gent. Hij promoveerde tot doctor in de criminologie op een proefschrift over de studie van criminele fenomenen, in het bijzonder criminele organisaties.

STER reclame