NOS NieuwsAangepast

Teylers nog niet op Unesco-lijst

Het Teylers Museum in Haarlem komt voorlopig niet op Unesco-Werelderfgoedlijst. Unesco-adviseur Icomos die de voordracht heeft bestudeerd, zegt dat Teylers niet aan de criteria voldoet. Het museum legt zich hier niet bij neer.

"We vinden het natuurlijk ontzettend jammer, want we hebben er heel erg hard voor gewerkt", zegt directeur Marjan Scharloo. "Wij vinden dat we op de lijst horen en gaan daar ook keihard voor werken. We staan voor onze zaak."

Feitelijke onjuistheden

Scharloo heeft een aantal feitelijke onjuistheden in het Icomos-advies aangetroffen. Ook denkt ze dat Icomos bij het bezoek aan Haarlem geen juiste indruk heeft gekregen van de toekomstplannen van het museum.

Zo staan er restauraties op stapel aan het huis van stichter Pieters Teyler van der Hulst (1702-1778) en het laboratorium waar Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz (1853-1928) heeft gewerkt.

"Het zou goed kunnen dat niet voldoende helder was voor de mensen die het dossier moesten beoordelen, wat daar precies uitkomt. Ik denk dat het vooral daaraan ligt", zegt Scharloo.

Samen met het ministerie van OCW wordt contact gezocht met Icomos om erachter te komen hoe het verder moet. In afwachting daarvan wordt de nominatie voorlopig niet ingediend, om te voorkomen dat de Unesco de voordracht afwijst.

Nieuwe poging

Maar Teylers-directeur Scharloo is ervan overtuigd dat er een nieuwe poging zal komen als over een paar jaar de restauraties achter de rug zijn.

Plaatsing op de Werelderfgoedlijst is voor het museum belangrijk, omdat er dan meer bezoekers naar het museum zullen komen, vooral uit het buitenland. Ook wordt het makkelijker om fondsen en sponsors aan het museum te binden.

Werelderfgoedlijst

Het Teylers Museum werd in 2011 door het kabinet aangewezen als kandidaat voor een plaats op de Werelderfgoedlijst, tegelijk met de Van Nellefabriek in Rotterdam en het plantagesysteem West-Curaçao.

Nederland telt op dit moment negen erfgoederen die op de Werelderfgoedlijst staan. Dat is inclusief Willemstad, de hoofdstad van Curaçao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl