Negen Noord-Koreanen, die hun land waren ontvlucht, zijn door China teruggestuurd naar Noord-Korea. Activisten en mensenrechtenorganisaties zijn bang dat ze daar door het regime hard gestraft worden.

De groep was via China in Laos terechtgekomen. Daar werden de Noord-Koreanen, die tussen de 15 en 23 jaar zijn, opgepakt.

Laos stuurde ze terug naar China, dat ze vervolgens op het vliegtuig naar Pyongyang zette. China erkent Noord-Koreanen niet als vluchtelingen.

Woede

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept Pyongyang op onmiddellijk bekend te maken waar de negen nu zijn, en of ze het goed maken. Vluchtelingen die worden teruggestuurd worden in hun thuisland vaak gemarteld of zelfs gedood.

De organisatie is woedend over het Chinese besluit. Mensen hebben het recht om niet te worden teruggestuurd naar een land waar ze mogelijk worden vervolgd, schrijft Human Rights Watch.

Bescherming

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de actie van China. Washington vraagt alle landen in de regio mee te werken aan de bescherming van Noord-Koreaanse vluchtelingen.

In de afgelopen jaren zijn duizenden Noord-Koreanen hun land ontvlucht. Vaak proberen zij via China in Zuid-Korea terecht te komen.

STER reclame