NOS NieuwsAangepast

Tanken langs snelweg uit de gratie

Tankstations langs de snelweg worden hard getroffen door de economische crisis. In een jaar tijd hebben zij 10 procent van hun klandizie verloren, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Foodstep.

Langs de snelweg kost een liter benzine of diesel al snel 10 tot 15 cent meer dan bij een onbemand station of een buurtpomp. Bij een volle tank scheelt dat zo 5 tot 6 euro.

Elke cent telt

Privérijders weken al eerder uit, maar nu rijdt ook de zakelijke automobilist vaker om. Veel leasemaatschappijen sturen brieven aan hun klanten met de oproep wat vaker een goedkoper tankstation te bezoeken.

Ook werkgevers zijn op dit punt actiever geworden. "Als het moeilijker gaat, zoals in deze crisis, zegt ook een werkgever: joh, elke cent telt", aldus directeur Rien de Koning van Foodstep.

Inventieve ondernemers

Veel bemande tankstations in woonwijken profiteren van deze trend. "Het buurtstation doet het gewoon goed, omdat daar inventieve ondernemers zitten die soms de gekste dingen verzinnen om maar klanten te trekken.

De geijkte wasstraat is eigenlijk al passé, het gaat nu om een hele goede bakkerij, warme maaltijden, een snackbar, stomerij, pinnen van geld of een afhaalpunt voor internetbestellingen. Daar liggen absoluut kansen".

Auto's zuiniger

Hoewel de Nederlanders vorig jaar meer kilometers reden (+1 procent), daalde het aantal verkochte liters brandstof met 2 à 3 procent.

De Koning: "Auto's worden zuiniger en door de crisis is er minder transport en minder woon-werkverkeer."

Grens

Ook ziet de sector in de grensregio's veel benzine weglekken naar België en Duitsland, omdat daar de brandstoffen veel goedkoper zijn dan in Nederland.

Tientallen bemande tankstations sloten vorig jaar de deuren, maar het aantal onbemande tankstations groeide in 2012 met meer dan 100, tot 1500.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl