In Montpellier is het eerste Franse homohuwelijk gesloten. De mannen Bruno Boileau en Vincent Autin trouwden ten overstaan van getuigen, familie, vrienden en een grote groep journalisten. Niet alleen de Franse media waren massaal aanwezig, maar er waren ook veel buitenlandse media waaronder Al Jazeera en de BBC.

Rond het huwelijk waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. NOS-correspondent Ron Linker die ook in het stadhuis aanwezig was, noemde de sfeer "zenuwachtig". Alle gasten werden voorafgaand aan de bruiloft gefouilleerd. Enkele demonstranten staken voordat de bruidegommen het stadhuis betraden rookbommen af uit protest.

Gejuich

De bekende Franse bewegingen die tegen het homohuwelijk zijn, hadden besloten om niet in Montpellier te demonstreren. Ze vinden nog steeds dat de wet moet worden ingetrokken, maar zeiden eerder al de bruiloft van Bruno en Vincent als een privé-aangelegenheid te beschouwen.

Buiten het gemeentehuis luisterden ook honderden voorstanders van het homohuwelijk mee. Toen het ja-woord klonk steeg gejuich op.

Zondag draaide in Parijs een grote betoging tegen het homohuwelijk uit op rellen.

STER reclame