Samsom: discussie 3%-norm

time icon Aangepast

PvdA-leider Diederik Samsom verwacht in de coalitie een discussie over het halen van de 3%-norm. Hij reageert daarmee op de aankondiging van minister van Financiƫn Dijsselbloem. Die verwacht dat het kabinet in augustus met een bezuinigingspakket moet komen voor 2014.

Discussie logisch

"Dat die discussie er komt is logisch. Wat de uitkomst daarvan wordt, besluiten we pas in augustus," aldus Samsom. "Zo hebben we dat met elkaar afgesproken." In augustus komen er nieuwe ramingen met vooruitzichten van de economie. Formeel neemt het kabinet dan pas een besluit over de plannen voor 2014.

EU-landen mogen maximaal een begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product hebben. Het kabinet sprak eerder af dat het tekort over 2013 hoger mag uitvallen, maar voor 2014 hielden de coalitiepartijen VVD en PvdA tot nu toe vast aan de norm van 3 procent.

Oppositie betrokken

Volgens Samsom is het ook de bedoeling dat oppositiepartijen bij de bezuinigingsmaatregelen betrokken worden. Eerder nog gaf premier Rutte aan niet voor de zomer al over bezuinigingen te willen praten. Fractievoorzitters Pechtold van D66 en Slob van de ChristenUnie hadden daar om gevraagd.

De cijfers over de economie die in juni bekend worden, zijn volgens Haagse bronnen ook erg belangrijk. Nu al houdt men er in kabinetskringen rekening mee dat het eerder bedachte pakket van 4,3 miljard niet genoeg is en dat daar minstens 1 miljard bij komt.

STER Reclame