NOS NieuwsAangepast

Jan Pronk stapt uit PvdA

Oud-minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Dat meldt Pronk zelf op zijn website. Hij vindt dat de PvdA zich steeds verder heeft verwijderd van de beginselen van de sociaal-democratie.

"De basiswaarden van de sociaal-democratie zijn in het geding", schrijft Pronk. "Het beginsel van solidariteit is terzijde geschoven". Hij noemt het beschamend dat juist de PvdA ervoor verantwoordelijk is dat Nederland niet langer 0,7 procent van het nationaal inkomen besteedt aan ontwikkelingshulp.

Illegaliteit

Hij vindt het ook onverteerbaar dat de PvdA instemt met het strafbaar stellen van illegaliteit.

"Beginselen worden verloochend. Daarom voel ik mij in de Partij van de Arbeid niet meer thuis en heb besloten dat huis te verlaten", schrijft Pronk. Hij zal geen lid worden van een andere politieke partij.

Buitengewoon erg

Pronk (73) was bijna 49 jaar lid van de PvdA. Hij was verschillende keren minister, voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.

PvdA-voorzitter Spekman noemt het "buitengewoon erg" dat Pronk opstapt. Hij ziet zichzelf als een geestverwant. "Vanaf het moment dat ik mocht stemmen heb ik altijd op hem gestemd".

Spekman is het op een paar punten niet eens met de kritiek van Pronk. Er zijn volgens de voorzitter wel degelijk debatten gevoerd over de moeilijke punten van het regeerakkoord. Hij heeft de afgelopen tijd verschillende keren met Pronk gesproken, maar kon hem niet overtuigen.

Ongelooflijk jammer

Vice-premier Asscher, de eerste man van de PvdA in het kabinet, vindt het "ongelooflijk jammer" dat Pronk zijn lidmaatschap heeft opgezegd. "Hij heeft heel erg veel betekend voor de PvdA, hij is vreselijk lang lid geweest en hij heeft een grote reputatie." Asscher wil verder niet inhoudelijk ingaan op de argumenten van Pronk. "Het is zijn keuze", aldus de vice-premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl