NOS Nieuws Politiek Aangepast

Dijsselbloem voorziet bezuinigingen

Minister Dijsselbloem van Financiën houdt er rekening mee dat het kabinet in augustus nieuwe bezuinigingsmaatregelen bekend moet maken. Dat zei hij in een gesprek met RTL Z.

Whizzkid

"Ik hou er rekening mee dat we in augustus de beslissing daarover gaan nemen, op basis van de nieuwe ramingen. Maar je hoeft geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat door de verslechtering van de economie de problemen eerder groter zijn geworden de afgelopen maanden, dan kleiner", aldus Dijsselbloem.

Het kabinet had al een bezuinigingspakket klaar van 4,3 miljard voor 2014. In het sociaal akkoord werd afgesproken dat het kabinet daar voorlopig van afzag, voor het geval de economie tegen alle verwachtingen in zou aantrekken.

4,3 miljard niet genoeg

Volgens bronnen in Den Haag zijn de cijfers over de economie die in juni bekend worden doorslaggevend. In augustus worden dan de bezuinigingsmaatregelen bekendgemaakt. Maar nu al houdt men er in kabinetskringen rekening mee dat 4,3 miljard niet genoeg zal zijn en dat er minstens 1 miljard bij komt.

De tegenvaller die het kabinet vrijdag bekendmaakte, 8 miljard over het jaar 2013, heeft naar verwachting ook gevolgen voor de bezuinigingsplannen voor 2014.

STER reclame