NOS NieuwsAangepast

Kunstmecenas d'Ailly overleden

Kunstenares en oud-verzetsvrouw Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht is overleden. Ze is 100 jaar geworden.

Als dochter van een geoloog en een barones koos ze voor een leven in de kunst. Van haar vader mocht ze wel kunstenares worden, maar alleen op voorwaarde dat ze eerst goed leerde tekenen. Ze studeerde onder meer een tijd in Parijs en volgde lessen bij de beroemde Limburgse glazenier Joep Nicolas.

Ze schilderde portretten maar maakte ook bijvoorbeeld de gebrandschilderde ramen voor het Begijnhof in Amsterdam en ontwierp en vervaardigde wandkleden voor het stoomschip Rotterdam. De natuur was voor haar een grote bron van inspiratie. Ze maakte kunstwerken variërend van figuratief tot mythisch en abstract.

Onderduikers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood ze in haar Amsterdamse grachtenpand aan de Herengracht onderdak aan vijf Joodse kunstenaars. Daarvoor kreeg ze in 1998 de Yad Vashemonderscheiding.

Na de oorlog bleven de onderduikers bij haar in huis wonen en werd de culturele Stichting Castrum Peregrini opgericht. Ook na haar huwelijk in 1957 met de voormalige Amsterdamse burgemeester Arnold d'Ailly. Hij overleed in 1967, waarna ze zich een tijd terugtrok op het Griekse eiland Paros om zich aan de schilderkunst te wijden. Tot op hoge leeftijd keerde ze ieder jaar in de zomer terug naar Paros om daar te schilderen.

Castrum Peregrini

Castrum Peregrini betekent 'Burcht van de Pelgrim', en was de schuilnaam van haar woning tijdens de Tweede Wereldoorlog. Castrum Peregrini werd een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Het huis bood een aantal kunstenaars woonruimte en er was een atelier en een eigen expositieruimte.

De laatste jaren van haar leven woonde Gisèle d'Ailly in het huis met de drie medewerkers van de Stichting Castrum Peregrini. Tot op hoge leeftijd bleef ze actief in de kunstwereld. Aan de feestelijkheden rond haar honderdste verjaardag heeft ze nog actief kunnen deelnemen. In januari van dit jaar ging haar gezondheid als gevolg van een val in haar atelier achteruit.

Onderscheiding

Gisèle d'Ailly kreeg in 2011 van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan een belangrijke koninklijke onderscheiding uitgereikt, ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Vanavond zendt de NTR in het Uur van de Wolf een documentaire uit over Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl