NOS NieuwsAangepast

Moskou dreigt: raketten naar Syrië

Rusland gaat door met het leveren van een geavanceerd luchtverdedigingssysteem aan Syrië. Door te dreigen met deze wapenleverantie wil Moskou voorkomen dat het Westen ingrijpt in het Syrische conflict.

Volgens onderminister Rjabkov zijn de raketten een "stabiliserende factor", die "heethoofden" ervan zullen weerhouden in actie te komen. Rusland zegt dat de levering van de langeafstandsraketten voldoet aan de internationale regels. Het contract met Syrië over de levering van het luchtafweergeschut is gesloten voordat de burgeroorlog in Syrië uitbrak.

Wapenembargo

De opmerkingen van Rjabkov zijn een reactie op het besluit van de Europese Unie om het wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen. Een aantal EU-landen wil op termijn de opstandelingen in Syrië gaan bewapenen. Westerse landen hebben overigens nog geen plannen om zelf militairen naar Syrië te sturen.

De Russen zeggen dat dit besluit niet bijdraagt aan een oplossing voor het conflict en de kans op een geslaagde vredesconferentie schaadt.

Israël

De afgelopen tijd zijn er tegenstrijdige berichten geweest over de Russische levering. Moskou heeft al een paar keer gezegd dat de raketten op korte termijn naar Syrië zouden gaan, maar vorige week meldde een aantal media dat de deal van de baan was. Dat zouden president Poetin en premier Netanyahu van Israël hebben afgesproken.

Israël is fel tegen de levering van de afweerraketten aan Syrië. De raketten kunnen in handen komen van bijvoorbeeld Hezbollah. De raketten zouden onder meer de civiele luchtvaart bij Tel Aviv kunnen bedreigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl