NOS NieuwsAangepast

"Strengere regels hulpmiddelen"

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat er strengere Europese regels komen voor de toelating van medische hulpmiddelen.

Uit onderzoek naar onveilige metalen kunstheupen blijkt dat het toelatingssysteem nu niet werkt, zegt de inspectie. Daardoor konden metaal-op-metaal heupen (MoM-protheses) op de markt komen die niet veilig waren voor patiënten.

De kunstheupen gaan bij intensief gebruik slijten en daardoor kunnen kleine metaaldeeltjes in het bloed terechtkomen. Patiënten kregen hart- en huidklachten en problemen met het zicht. In Nederland zijn er 11.000 van die MoM-heupen verkocht.

Beter toezicht

De inspectie zegt dat het onderzoek bij patiënten zowel voor toelating van de heupen op de markt als erna moet worden verbeterd. Als een nieuwe hulpmiddel eenmaal is toegelaten, vindt er onvoldoende monitoring plaats van het gebruik ervan.

Ook moet er volgens de inspectie meer worden gedaan met incidentmeldingen en moet de deskundigheid van artsen in het omgaan met een nieuw hulpmiddel worden vergroot. De inspectie steunt het plan van minister Schippers van Volksgezondheid om tot een implantatenregister te komen waarin bijwerkingen worden vastgelegd.

Voorlichting

Verder wil de inspectie dat orthopeden het volgen van patiënten met problemen door een MoM-heup beter organiseren en opvolgen en moet de voorlichting aan patiënten over de risico's van de verschillende soorten implantaten beter.

De onveilige metalen kunstheupen worden sinds vorig jaar niet meer in Nederland verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl