NOS NieuwsAangepast

Hamers (levenslang) wil herziening

De veroordeelde moordenaar Olaf Hamers wil dat de Hoge Raad zijn zaak heropent. Hij vindt dat hij ten onrechte vastzit.

In 2005 kreeg Hamers in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf voor de moord op autohandelaar Jo Zwakhalen en zijn vrouw Ine. Het echtpaar uit Sittard werd op 12 juli 2003 in huis doodgeschoten.

Hamers was die dag bij Zwakhalen om een auto te kopen. Op het moment dat hij naar de wc ging, hoorde hij elders in huis schoten. Hij belde niet met de politie, maar besloot te vluchten en reed met zijn vriendin naar Roemenië. "Ik dacht: ik heb hier niets mee te maken en ik wil hier ook niets mee te maken hebben", zei hij vanuit de gevangenis tegen Nieuwsuur. Een paar dagen later meldde hij zich alsnog bij de politie, maar ontkende elke betrokkenheid.

Verklaring kleindochter

Ook de 9-jarige kleindochter van Zwakhalen, Audrey, was in het huis. Zij werd door haar hoofd geschoten en overleefde de schietpartij ternauwernood. Anderhalf jaar later wees Audrey Olaf Hamers aan als schutter. Vooral op basis van haar verklaring werd Hamers tot levenslang veroordeeld.

Uit nieuw deskundigenonderzoek blijkt nu dat Audrey zich helemaal niet kan hebben herinnerd wat ze heeft verklaard, zegt de verdediging.

Volgens emeritus professor Ton Derksen, die onderzoek deed naar de onterecht veroordeelde verpleegster Lucia de Berk, zijn de verklaringen van Audrey wel oprecht, maar kloppen ze niet. "Het arme kind is door het hoofd geschoten. Door die hersenbeschadiging is het heel waarschijnlijk dat die herinneringen überhaupt niet zijn opgeslagen in die periode", zegt hij.

Wietplantage

Ook het motief van Hamers zou niet kloppen. Volgens de rechters had hij een auto nodig, maar geen geld om die te betalen en schoot hij daarom de autohandelaar dood. Maar Hamers kon hoogstwaarschijnlijk het bedrag gewoon contant betalen, zegt Derksen. "Naast zijn gewone geld had hij een grote hoeveelheid nachtvergoedingen. Hij had bovendien een wietplantage op zolder en hij handelde in sigaretten."

De aanwezigheid van de wietplantage is volgens de verdediging ook de reden dat Hamers na de schietpartij niet meteen met de politie belde.

Ook rechtspsycholoog Peter van Koppen vindt dat Hamers zonder serieus bewijs is veroordeeld. Volgens hem is het hoog tijd dat de Hoge Raad de zaak heropent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl