NOS NieuwsAangepast

Babysterfte in Nederland neemt af

De sterfte rond de geboorte is in Nederland verder afgenomen: van 10,5 per duizend baby's in 2004 tot 9 per duizend in 2010. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek (.pdf). Recentere cijfers zijn er nog niet.

De perinatale sterfte in 29 Europese landen is vergeleken. Nederland zit gemiddeld niet bij de betere landen, maar kruipt nu richting de middenmoot.

In Letland, Roemenië, Hongarije, Frankrijk en in de Belgische hoofdstad Brussel is de sterfte hoger. De beste landen zijn Cyprus, Portugal, Slowakije en de Scandinavische landen.

Minder roken

De daling van de sterfte in Nederland is te danken aan de inzet en de betere samenwerking van allerlei beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zwangerschap en de geboorte. Ook komen sommige risicofactoren minder voor, zoals roken tijdens de zwangerschap en tienerzwangerschappen.

De Maastrichtse hoogleraar verloskunde Jan Nijhuis wijst erop dat Nederland in een eerder rapport verrassend slecht uit de bus kwam en dat er veel actie is ondernomen om de situatie te verbeteren.

Volgens Nijhuis is dat goed gelukt, maar moet Nederland zijn positie nog verder verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl