NOS NieuwsAangepast

Syriëganger wil weer normaal leven

De Nederlandse Syrië-ganger Jordi de Jong wil weer een normaal leven leiden met zijn vrouw en zijn zoon. Dat schrijft hij in een verklaring aan de NOS. De Jong keerde een paar weken geleden terug naar Nederland.

De Jong schrijft dat hij zijn besluit om naar Syrië te gaan, nam na gesprekken met zijn vrienden en na kijken van filmpjes op YouTube. Ze kwamen tot de conclusie dat hij "moest helpen om president Assad te verdrijven, om daarna te kunnen helpen met het land op te bouwen".

'Niet vechten'

De jonge man uit Delft voelde zich "door zijn geloof, de islam, verplicht zijn broeders en zusters in Syrië te helpen", zo staat in de verklaring. Hij voelde zich in Nederland "niet vrij genoeg om zijn geloof te belijden" en wilde in een islamitisch Syrië wonen.

Naar eigen zeggen wilde hij in Syrië niet vechten, maar humanitaire hulp verlenen. De Nederlandse Syrië-ganger schrijft dat hij niet werd geronseld voor de strijd tegen president Assad, maar dat hij zelf besloot om naar Syrië te vertrekken. Of hij daar heeft gevochten, wordt uit zijn verklaring niet duidelijk.

Visum

Hij zou tien weken in het land zijn geweest en zijn teruggekeerd nadat hij tot de conclusie kwam dat hij zich niet blijvend in Syrië kon vestigen. Ook moest hij weg omdat hij anders moeilijk terug zou kunnen; zijn visum voor Turkije was maar drie maanden geldig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl