NOS NieuwsAangepast

VVD akkoord met integriteitscode

De VVD gaat meer aandacht besteden aan de integriteit van bestuurders. Het ledencongres in Maarssen is zonder stemming akkoord gegaan met een aantal maatregelen van het hoofdbestuur.

Er komt onder meer een vaste commissie Integriteit. Voorzitter daarvan wordt Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State en voormalig Europarlementariër en Tweede Kamerlid. Verder komen er opleidingen, vertrouwenspersonen en een vragenlijst die kandidaten voor publieke functies moeten ondertekenen.

Van Rey

Aanleiding voor het integriteitspakket is de commotie rond oud-wethouder en -senator Jos van Rey, tegen wie een strafrechterlijk onderzoek loopt wegens corruptie.

De integriteitsmaatregelen bleken op het congres niet onomstreden. Een aantal leden vond dat er geen extra regels moeten komen om integriteit af te dwingen, omdat bestuurders bij hun installatie al een eed afleggen. "Je moet ervan uitgaan dat iemand weet waar hij aan begint", zei een spreker in de zaal.

Vertrouwenspersoon

Een van de critici was het Roermondse raadslid Jan Puper, die zich vertrouwenspersoon van Van Rey noemde.

Hij is het oneens met de maatregel dat leden bij verdenkingen geen kandidaat meer mogen zijn. Hij vindt dat hierdoor personen worden uitgesloten, die misschien onschuldig zijn.

Motie verworpen

De voorzitter van de VVD-fractie in Roermond, Victor Cillikens deed een oproep aan het Openbaar Ministerie om vaart te zetten achter het onderzoek naar Van Rey. Hij werd afgekapt door partijvoorzitter Korthals.

De motie van tien VVD-leden om bestuurders tegen wie een ernstige verdenking bestaat, te schorsen als lid, is met grote meerderheid verworpen: 12 procent stemde voor en 87 procent tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl