NOS NieuwsAangepast

"Mijd dieren in Midden-Oosten"

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het RIVM adviseert reizigers naar het Midden-Oosten om contact met dieren en dierlijke afvalproducten te mijden. Verder is het belangrijk een goede hygiëne in acht te nemen. Het advies is bedoeld om de kans op besmetting met het nieuwe coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Het virus wordt nu officieel MERS coronavirus genoemd. MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Het MERS coronavirus is vermoedelijk afkomstig van vleermuizen en is waarschijnlijk via andere dieren in mensen terechtgekomen. Alles wijst erop dat het virus ook over kan gaan van mens op mens.

Coronavirus

Het aantal patiënten bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld ligt nu wereldwijd op 44. Van hen zijn er 22 overleden. Alle besmettingen zijn terug te voeren op het Arabische schiereiland en vooral Saudi-Arabië.

Ook bij de drie nieuwste gevallen - drie leden van een familie in Tunesië - is het virus in Saudi-Arabië of Qatar opgelopen. Het MERS coronavirus leidt tot ernstige luchtwegaandoeningen. Patiënten met zo'n aandoening die minder dan tien dagen geleden op het Arabisch schiereiland zijn geweest, moeten getest worden op het MERS coronavirus

Infecties

Bij mensen van wie het immuunsysteem door onderliggend lijden slecht functioneert kan het virus ook andere ernstige infecties veroorzaken. Zulke patiënten moeten, als ze zeer recent op het Arabisch schiereiland zijn geweest, ook getest worden op het MERS coronavirus.

Intussen is er internationaal discussie ontstaan over de handelwijze van de Rotterdamse virologen Ab Osterhaus en Ron Fouchier. Zij hebben eind vorig jaar het MERS coronavirus toegestuurd gekregen. Vervolgens hebben ze er een patent op genomen.

Monster

Wetenschappers uit andere landen zouden een verklaring met strenge voorwaarden moeten ondertekenen alvorens ze een monster van het virus toegestuurd krijgen. Vooral de Saudi's zijn daar boos over.

De WHO heeft alle betrokkenen opgeroepen informatie te delen. Osterhaus en Fouchier laten weten dat wetenschappers het virus toegestuurd kunnen krijgen als ze daarom vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl