Free Record Shop Nederland failliet
De Nederlandse tak van de Free Record Shop vraagt faillissement aan. De curator kijkt of een doorstart in afgeslankte vorm mogelijk is.
Ook wordt gekeken of de 141 filialen vooralsnog open kunnen blijven. "Het is kansrijk dat er winkels van de Free Record Shop in het straatbeeld blijven", stelt de directie. De 755 medewerkers en de vakbonden en leveranciers zijn op de hoogte gebracht.
"Veranderende markt"
De financiële problemen van Free Record Shop zijn ontstaan door, zoals het bedrijf zegt, "de veranderende markt en de niet herstellende economie". Het consumentenvertrouwen daalt al een paar jaar. Dat was voor het bedrijf reden om een reorganisatie door te voeren, die nog in volle gang is. Daarbij zijn tientallen winkels gesloten, onder meer de Free Record Shops op NS-stations.
Free Record Shop België en Game Mania (een keten in computergames) zijn niet bij het faillissement betrokken en blijven zelfstandig voortbestaan. Zij zijn onlangs overgenomen door investeerder ProCures. Die was ook betrokken bij de mogelijke doorstart van de Nederlandse tak, maar heeft vandaag laten weten daar voorlopig niet mee door te gaan.
Mislukte avonturen
De muziekketen vindt zijn oorsprong in een platenzaak die Hans Breukhoven in 1971 begon in Schiedam. De zaak groeide uit tot een keten van ruim 350 winkels in de Benelux en Scandinavië, met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro.
Sinds een jaar of zes zijn er problemen, mede door mislukte avonturen in Scandinavië. In november vorig jaar trad Breukhoven terug uit het dagelijks bestuur. Op de vraag of hij het zinkende schip verlaat, antwoordde hij toen in het Radio 1 Journaal: "Een zinkend schip? 100 procent zeker niet. Free Record Shop is nog steeds een goed varende boot, financieel krachtig genoeg om deze storm te doorstaan".
- liveblog
De avondklok is ingegaan• Ook boa's gaan de avondklok handhaven
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zaterdag 23 januari.
CDA, PvdA en GroenLinks openen aanval op Ruttes 'marktdenken' en 'gebroken beloftes'
CDA-leider Hoekstra was snoeihard en sprak van het ontbreken van visie en het breken van beloftes.
Om 21.00 uur is de avondklok ingegaan, dit zijn de regels en uitzonderingen
Ga je voor je werk naar buiten, dan heb je een werkgeversverklaring nodig. Als je zonder geldige reden buiten bent, krijg je een boete van 95 euro.