NOS NieuwsAangepast

Toch geen etiket op olijfolie op tafel

Restaurants mogen toch hervulbare flesjes olijfolie blijven gebruiken. De Europese Commissie heeft een omstreden plan om een etiket op de flesjes verplicht te stellen, ingetrokken.

De commissie wilde de maatregel invoeren om de kwaliteit en de echtheid van de olijfolie te garanderen. Consumenten moeten precies weten wat ze eten, was de gedachte. Op het etiket zou onder meer duidelijk moeten staan waar de olie vandaan komt.

Milieu

Nadat het plan vrijdag was gepubliceerd, kwam er een storm van kritiek. Premier Rutte noemde het besluit "bizar". Volgens hem zou de maatregel leiden tot lastenverzwaring voor de horeca en de controlediensten. Ook noemde Rutte het plan slecht voor het milieu, omdat flesjes niet meer mogen worden bijgevuld en dus moeten worden weggegooid.

Eurocommissaris Dacian Ciolos zegt dat het plan niet voldoende was besproken met de lidstaten die vooral olijfolie consumeren, de Noord-Europese landen. Volgens hem waren de olijfolie-producerende landen binnen de EU wel blij met het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl