NOS NieuwsAangepast

Rutte vindt regels voor olijfolie bizar

Premier Rutte vindt het besluit van de Europese Commissie dat olijfolie in restaurants niet meer zonder etiket op tafel mag worden gezet "bizar". Dat heeft hij tijdens een debat in de Tweede Kamer gezegd.

Brussel wil dat consumenten precies weten wat ze eten. Daarom moet duidelijk op het flesje staan waar de olie vandaan komt en of de kwaliteit goed is. Ook mogen restaurants van de commissie niet langer hervulbare flessen gebruiken.

Veel glas verloren

Volgens Rutte heeft Nederland zich tegen het besluit verzet, maar is de maatregel met een gekwalificeerde meerderheid genomen en valt er weinig tegen te doen.

"Ik vind het te bizar voor woorden en echt onbegrijpelijk dat de commissie in deze tijden met dit soort voorstellen komt, die ook nog eens leiden tot lastenverzwaring voor de horeca en voor controlediensten. Echte rechtvaardiging is er niet. Het is ook nog eens slecht voor het milieu, omdat je ook het potje niet meer mag bijvullen en dus straks veel glas verloren gaat", aldus de premier.

Rutte heeft morgen, samen met minister Timmermans, een gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie. Hij wil met Barroso bespreken dat Brussel zich niet met alles zou moeten bemoeien. "Ik merk gelukkig dat er in Europa steeds meer steun is om daar aan te werken", aldus de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl