NOS Nieuws Economie Aangepast

Slecht bbq-seizoen: vleesprijs daalt

Het koude en natte weer speelt de varkenshouders parten. Doordat er dit voorjaar weinig gebarbecued kan worden, daalt de prijs van varkens fors. Gehoopt werd op een opleving in het Pinksterweekend, maar dat is niet gebeurd.

De prijs van een big is sinds begin april met 13 euro gedaald tot 31,50 euro. Volgens voorzitter Maarten Rooijakkers van LTO-varkenshouderij is het dieptepunt nog niet bereikt. "Het voer voor de varkens is de laatste tijd ook nog eens duurder geworden en het eind daarvan is nog niet in zicht. We verdienen op dit moment dus helemaal niks."

Voorjaar mislukt

Aan de prijzen in de supermarkt is daar weinig van te merken. Marktleider Albert Heijn zegt dat er meer factoren zijn die de prijs bepalen. "Het gaat ook om arbeid en transport. De prijzen worden bovendien vooral bepaald op de Europese markt. Dus als de prijs van een big hard daalt, zul je dat niet op korte termijn terugzien in de winkel. Eventueel wel op de langere termijn."

Voor de slagers gaat het voorjaar van 2013 als "mislukt" de boeken in. "Als het mooi weer is met bijvoorbeeld Pasen en Pinksteren, zijn de barbecue-pakketten niet aan te slepen", zegt slager Joosten uit Barneveld. "Vorig jaar was perfect. Met Pinksteren hadden we alle barbecues verhuurd en ik denk wel 800 pakketten verkocht. Maar dat was vorig jaar. Die winst hebben we dit voorjaar verspeeld. Dramatisch is het."

STER reclame