NOS NieuwsAangepast

Minder doden tornado Oklahoma

De Amerikaanse autoriteiten hebben het dodental na de verwoestende tornado in Oklahoma naar beneden bijgesteld. Er wordt nu melding gemaakt van 24 doden. Aanvankelijk werd het getal 51 genoemd en zouden er nog tientallen doden bijkomen.

Bij het tellen van de slachtoffers zijn fouten gemaakt. Wat er precies is misgegaan, is nog niet duidelijk.

Reddingswerkers hebben de afgelopen nacht 101 mensen onder het puin vandaan gehaald. Brandweerlieden, politie en vrijwilligers hebben de hele nacht gezocht naar overlevenden.

Grote ramp

De tornado bereikte een zeldzame windkracht van meer dan 300 en plaatselijk zelfs tegen de 400 kilometer per uur. De extreme windhoos trok over Oklahoma City en de stad Moore, in een gebied dat in Amerika bekendstaat als Tornado Alley.

De tornado verwoestte huizen, winkels en een basisschool. Op radio en tv was voor de tornado gewaarschuwd, maar die kwam zo snel dat veel mensen en kinderen erdoor werden overvallen.

President Obama spreekt officieel van een grote ramp. Daardoor komt landelijke hulp beschikbaar, voor bijvoorbeeld noodbehuizing en hulp aan onverzekerden.

Nieuwe tornado's

De tornado was er een van het type EF-4, de op een na zwaarste. Hij richtte over een breedte van 4 kilometer een spoor van vernieling aan.

In het gebied worden later vandaag nieuwe tornado's verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl