Het is sinds 25 jaar eind mei niet meer zo koud geweest, meldt Weerplaza. De kans bestaat dat donderdag en vrijdag de temperatuurrecords van respectievelijk 10,4 en 10,9 graden worden verbroken.

De komende dagen gaat het flink kouder worden in Nederland. Waar gisteren de temperatuur nog bijna de 20 graden haalde, wordt het aan het einde van de week amper 10 graden.

Tijdens heldere nachten kan het zelfs aan de grond nog enkele graden vriezen.

Tweede plaats

Dit jaar is het tot nu toe iedere maand te koud geweest. De lente van 2013 eindigt daarmee waarschijnlijk als een van de vijf koudste lentes in De Bilt sinds 1901.

De gemiddelde temperatuur is tot nu toe 6,8 graden. Daarmee staat deze meteorologische lente, die loopt van maart t/m mei, nu nog op de 2de plaats.

Op de eerste plaats staat de lente van 1962. Met gemiddeld 6,4 graden was dat de koudste lente ooit.

Zachter weer

Doordat de laatste dagen van mei waarschijnlijk zachter weer opleveren, gaat het gemiddelde nog iets omhoog en komen we uit rond de 5de plek, voorspelt Weerplaza.

Het totaal aantal zonuren blijft deze lente ook ver onder het gemiddelde. Over het land verspreid heeft de zon tot nu toe zo'n 430 uur geschenen.

Aan het eind van de maand komt dat waarschijnlijk uit op ongeveer 450 zonuren. Dat zijn er ruim 50 te weinig.

Wel is het tekort aan neerslag waar deze lente mee begon, dankzij het huidige wisselvallige weer inmiddels grotendeels goedgemaakt.

STER reclame