In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vannacht zware straatrellen geweest. Ongeveer veertig jongeren staken in de wijk Husby auto's in brand, richtten vernielingen aan en bekogelden de politie met stenen. Drie agenten raakten daarbij gewond.

De rellen zouden een reactie zijn op een dodelijke schietpartij in de wijk. Vorige week maandag schoot de politie bij een huiszoeking een man van 69 jaar neer. Volgens jeugdwerkers in de wijk zijn de jongeren gefrustreerd over de manier waarop de politie mensen in de wijk behandelt.

De wijk staat bekend om het grote aantal immigranten dat er woont. Meer dan 80 procent van de inwoners is allochtoon.

Evacuatie

Gisteravond rond 22.00 uur kwam de eerste melding binnen over onrust in Husby. Volgens een fotograaf van de Zweedse krant Aftonbladet trokken zo'n veertig gemaskerde jongeren door de wijk. Ze rukten stenen uit de straat die ze door ruiten gooiden. Toen de politie hen wilde bestormen, gooiden ze de stenen naar de politie, die daardoor gedwongen was zich terug te trekken.

Ook staken de relschoppers auto's in brand, volgens Aftonbladet gaat het mogelijk om honderden auto's. Daarnaast werd een parkeergarage onder een gebouw in brand gestoken. Daarbij ontstond zo'n zware rookontwikkeling dat vijftig buurtbewoners moesten worden geëvacueerd .

Later in de nacht voerde de politie met behulp van honden een nieuwe charge uit. Ditmaal lukte het de relschoppers uit elkaar te drijven. Rond 05.30 uur vanochtend keerde de rust in de wijk terug.

STER reclame