Algerije censureert comabericht

Aangepast op

De Algerijnse regering heeft twee kranten verboden een bericht te publiceren over de gezondheidstoestand van president Bouteflika.

De twee kranten wilden op basis van bronnen melden dat het erg slecht gaat met Bouteflika. Hij zou in coma liggen.

Beroerte

De 76-jarige president kreeg eind vorige maand een beroerte en werd opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Sindsdien is in Algerije bijna niets meer medegedeeld over zijn toestand, waardoor er volop wordt gespeculeerd.

De hoofdredacteur van de twee kranten zegt dat diverse bronnen melden dat Bouteflika terug in Algerije is. In Frankrijk zouden de artsen niets meer voor hem kunnen doen. De president ligt in een diep coma, zeggen de bronnen.

Nationale veiligheid

De twee kranten wilden twee pagina's wijden aan de gezondheidstoestand van Bouteflika. Het ministerie van Communicatie eiste dat het onderwerp werd geschrapt, maar daar gaf de hoofdredacteur geen gehoor aan. Vervolgens heeft de Algerijnse overheid de twee kranten verboden te verschijnen.

Volgens het ministerie van Communicatie is de maatregel genomen omdat publicatie de nationale veiligheid in gevaar zou brengen. De overheid zegt dat de president goed herstelt en snel naar Algerije terugkomt.

Verkiezingen

Bouteflika is sinds 1999 aan de macht in Algerije. Voordat hij de beroerte kreeg, werd ervan uitgegaan dat hij volgend jaar bij de presidentsverkiezingen een gooi wil doen naar een vierde termijn.